Макар и с плахи стъпки, топлото време неизбежно ще дойде, а

...
Макар и с плахи стъпки, топлото време неизбежно ще дойде, а
Коментари Харесай

Това е най-скъпият сладолед в света, заслужава ли си?

Макар и с плахи стъпки, топлото време неизбежно ще пристигна, а обичаното ни избавление с жегите е сладоледът. Някои избират плодов, други сметанов, а трети - шоколадов. Е, да, разнообразието на пазара надалеч не се изчерпва дотук, а въображението на сладоледените майстори се оказва широко. Резултатите от него пък - много скъпи.

Рекордът на Гинес за най-скъп сладолед в света към този момент има своя нов притежател - японската компания Cellato. Тя сътвори студеното прелъщение, което носи името Биякуя (Byakuya - " бяла нощ " на японски) и коства цели 6380 $ за една порция.

Рецептата на сладоледа се създава в продължение на година и половина от основния готвач на фюжън ресторанта RiVi в Осака Тадайоши Ямада. След доста проби и неточности, той основава ловък микс сред европейски и японски съставки - единствено най-скъпите, редки и отличителни. 

Фантастичната цена се дължи точно на тях. Едната е бял трюфел, отглеждан в Алба, Италия, чиято цена е над 15 хиляди $ за кг. Използва се и наслойка от саке, която е отпадъчен артикул от производството на японската алкохолна напитка от ориз.

Вложени са и ядливи златни листа, които приключват визията на скъпото сладоледено прелъщение, поръсено и с два типа италианско сирене. На уеб страницата си Cellato назовава творбата си джелато, което приказва за по-плътна текстура и по-нисък % мазнини. Сладоледът е разполагаем за продажба единствено в Япония и се доставя непосредствено на купувачите, предава CNN, цитира lifestyle.bg.

Не по-малко забавен е и целесъобразният метод за консумация на скъпото сладоледено прелъщение. Производителят поучава да се остави да се размрази на стайна температура или за минута-две в микровълновата. А когато добие по-мека текстура, в него да се сипе белият трюфел и да се смеси с ръчно направената железна лъжица, която идва дружно с порцията. Комбинира се прелестно както със саке, по този начин и с френско бяло вино.

Плановете на Cellato не се изчерпват с приемането на връх на Гинес, тъй като, по думите им, тяхната задача е да създават не просто ужасно скъпи десерти, а същински кулинарни прекарвания. Марката към този момент предлага сладолед с черен трюфел, а се чака скоро да пусне на пазара и усети с хайвер и шампанско.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР